Moskova

Moskova

21 Aralık 2009 Pazartesi

Odnoklassniki

Odnoklassniki, Facebook’a benzer bir sosyal network ve iki yıldan az zamanda 6 milyon üye sahibi oldu.
Albert Popkov, ‘’Odnoklassniki.ru’’nun kurucusu. Bu, sınıf arkadaşlarını, iş arkadaşlarını ve tatil bölgelerinden arkadaşları buluşturan bir site. Son üç ayda, üye sayısı ikiye katlanarak altı milyonu bulmuş durumda ve ismi olan herkes burada. Pop yıldızı Filipp Kirkorov, şarkıcı Boris Moiseyev ve T.a.t.u kızları dahil…
Popkov, site fikrini 2000 de geliştirdi ve isim haklarını aldı. Popkov geçenlerde verdiği bir röportajında, “Rehberler geliştiren bir bilgisayar firmasında çalışıyordum ve bu site de aslında sadece bir rehber. Tek farkı uzun süredir görüşmediğiniz insanları arıyor ve buluyor olmanız.” diyor.
Site 2006, Mart ayında kullanıma sokuldu. Başlarda sadece Popkov’dan oluşan şirketin şu anda 20 adet elemanı var ve önümüzdeki bir yıl içinde ikiye katlanması bekleniyor.
Popkov sitenin ne kadar ettiğini ya da kendi yatırımının ne kadar olduğunu söylemek istemiyor. Basının öne sürdüğü bütün rakamların yanlış olduğunu söylüyor. Kasım ayında, Kommersant gazetesi, sitenin değerinin 7 milyon dolarla, 500 milyon dolar arasında olduğunu hesaplayan tahminler yayınladı.
Tahmini değeri 15 milyar doları bulan Facebook a kıyasla pek bir şey sayılmaz ama henüz bir yılını yeni tamamlamış bir şirket için, gerçekten büyük bir miktar.
Odnoklassniki, Facebook’ a benzer bir sistemle çalışıyor. Üye olduktan sonra, isim, okul, iş yeri ve hatta askeri üsse göre arkadaşlarınızı arayabiliyorsunuz. Daha sonra da mesaj bırakabiliyor ya da arkadaşlarınızla online konuşabiliyorsunuz.
Facebook’tan farklı olarak, profiliniz üye olan herkes tarafından görülebiliyor ve herkes fotoğraflara ulaşabiliyor. Arkadaşlarınıza mesaj atabiliyor, kimlerin profilinize baktığını, kaç kere baktığını görebiliyorsunuz.
Sitenin kullanıcıları genelde, üniversiteyi ya da liseyi yeni bitirmiş genç kadınlar. “Bu konuda benzersiziz, çünkü üyelerimiz genellikle kadın. Bu tür arkadaşlık sitelerinde az rastlanan bir şey.” diyor Popkov. “Üyelerimiz en çok 21-25 yaş arası bayanlar. Moskova’da, 12-50 yaş arasının üçte biri, sitemizde.”
“Rusya’da Odnoklassniki.ru gibi bir çok site var; fakat bizimle yarışabilmeye en çok yaklaşan, Facebook’un görünümünü kopyalamış olan Vkontakte.ru ve biz her alanda onların çok ilerisindeyiz.” diye iddia ediyor Popkov.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder