Moskova

Moskova

4 Ekim 2015 Pazar

Nazım Hikmet ve Vera Tulyakova; Aşktan da Öte

Kaynak: Okur Gezer

Otuz yıllık yaş farkı vardı Nazım ve Vera arasında. Bu ilişki başlangıcından itibaren trajik sonun habercisiydi. Geçirdiği kalp krizi, hastalığı yaşamaya, sevmeye çok az vakti olduğu duygusunu daha da perçinliyordu.

“Yaşamımın ciddi bir süresini hapislerde geçirdim. On yedi yıl boyunca bir kadın imgesi canlandırdım gözümde. Gönlümü avutmanın bir yoluydu bu. İnsan hapiste başka ne yapabilir ki? Durmaksızın hayaller kuruyor, bir kadını canlandırıyordum zihnimde. Ve işte birdenbire karşıma çıktı o kadın.” diye anlatıyordu Nazım Hikmet Vera’yla ilgili.

Bunların yanı sıra Vera Nazım’ın çok sık aşık olduğunu biliyordu. Aynı zamanda kendisi evliydi ve bir kızı vardı. Ama tüm bunlara rağmen Vera Nazım’la evlendi ve yazarın hayatında çok mutlu yaşam kaynağı olarak görev yaptı. Aşkıyla ilham verdi ona. Nazım şiirlerini Vera için yazıyor, Vera`ya ithaf ediyordu. On yedi yıl boyunca hayal ettiği ve Nâzım Hikmeti kaybettiğinde Vera 31 yaşındaydı. Sevdiğinden ayrılma acısını hafifletmek için nerdeyse her gün onun mezarını ziyaret ediyordu ve birlikte geçirdiği unutulmaz yıllar hakkında zihinsel olarak onunla konuşuyordu. Kendisinin de söylediği gibi: “Onun bizi terk edişinden yaklaşık iki üç hafta sonra başladı bu sohbetlerimiz.”

Ve bu konuşmaları yazı haline geçirdi. Böylece Vera Tulyakova-Hikmet’in “Bahtiyar ol Nazım” (Rusçada “Nazım ile son konuşma”) kitabı yayımlandı.


Vera kitapta tutkulu, cesur, dürüst, hassas, çok sevilen ve sevgi dolu bir yazarın biyografisini tarif ediyor. Nazım’ın onunla birlikte yaşadığı tüm acıları, mutlulukları, gezileri ve diğer tüm güzel anıları anlatıyor. Tarz açısından, "Nazım ile son konuşma" - şairin hayatı kişisel biyografisine uygun olarak gerçek olgular ve olaylar doğrultusunda düzenlenmiştir. Nazım Hikmet'in hayatını anlatan ve onunla ilgili anıların anlatıldığı Vera Tulyakova Hikmet`in yazdığı -"Bahtiyar Ol Nazım" kitabını okurken yazarın bilinmeyen, yazılmayan yanlarını keşfediyor okuyucu. Aşk hikayesini anlatan kitabı okumayı herkese tavsiye ederim.

Kitabı okuduktan sonra Okur ve Gezer’e Nazım ve Vera aşkını anlatan geniş yazı yazmayı karara almıştım. Fakat Rusya Devlet kanalı “Bahtiyar ol Nazım” kitabına dayanarak “Aşktan da öte” isimli belgesel yapmıştı ve ben de Okur ve Gezer için "Nazım ve Vera" aşkını anlatan "Aşktan da Öte" belgeseline Türkçe alt yazı ilave edip yayınlamayı karara aldım. Mektuplar, belgeler, şiir ve resim basılı büyük bir sevgi hikayeleri, belgeseller, filmler aynı zamanda kültürel bir olaydır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder