Moskova

Moskova

10 Eylül 2017 Pazar

Moskova'nın en değerli toprağı ranta kurban edilmedi, park yapıldı...



Kremlin Sarayı'nın ve Kızıl Meydan'ın bittiği yerde başlayan, Rusya'nın "en değerli" arsası sayılan eski Rossiya Oreli'nin yeri, büyük yatırımcıların rant mücadelesine rağmen "şehir parkı" yapılarak hizmete açıld.  Moskova'nın en çok tartışılan, en çok ses getiren projelerinden sayılan "Zaryadye" parkı, cumartesi günü başkentin 870'nci yaş günü törenlerinde Başkan Putin tarafından hizmete açıldı. Moskova'nın göbeğinde, Kremlin'in hemen yanı başında inşa edilen park kompleksi resmi rakamlara göre proje 13 milyar rubleye (224 milyon dolar), medyaya yansıyan gayrı resmi iddialara göre ise bunun iki katına mal oldu. 

Adını eski dönemlerde av ürünlerinin satıldığı dükkan sıralarından alan Ohotnıy Ryad'a atıfla Zaryadye (Sıra ötesi, Ryad ardı) olarak adlandırılan parkın bünyesinde barındırdığı bazı orijinal yapılar şunlar:

1. Desteksiz köprü
Amerikalı mimarlık stüdyosu Dillers Scofidio + Renfro tarafından tasarlanan köprünün 70 metrelik kısmı Moskova Irmağı üzerine doğru çıkıntı yaparak eşsiz bir Kremlin, Kırım Köprüsü ve Kurtarıcı Mesih Kilisesi manzarası sunuyor. Kırılgan görüntüsüne rağmen köprü aynı anda 3 ile 4 bin arasında insanı taşıyabilecek sağlamlıkta tasarlandı.

2. Kremlin duvarlarının dibinde tundra iklimi
Parkın içinde dört farklı iklim bölgesi tasarlandı: Karışık ormanlar, kuzey peyzajı, step ve sulak alan. Bu iklimler minyatür ölçekte, ama gerçeğe alabildiğine yakınsayarak yeniden meydana getiriliyor. İklim sistemi doğal ışık ve rüzgarı dahi taklit edebiliyor. Bu yüzden, ısının sıfırın altında seyrettiği kuzey peyzajına giren ziyaretçilerin kalın bir şeyler giymesinde yarar var.

3. Buz mağarası
Parkın içinde kuzey enlemlere özgü, tamamen buzdan oluşan gerçek bir yer altı mağarası var. Mağaranın inşası için alana Ağustos sonlarında 70 ton su getirildi ve özel bir teknikle donduruldu. Daimi soğutma sistemine sahip mağarada buz hiç erimeyecek. Yetkililer mağarada seminerler ve dersler düzenlenebileceğini belirtiyor.

4. Tepeye gömülmüş bir filarmoni binası
İçinde bir kilise orgu ve iki konser salonu bulunan yeni bir filarmoni binası tepelerden birinin içine inşa edildi. Akustiği Mariinski Tiyatro'sunun da akustiğini üstlenen Yasuhisa Toyota tarafından tasarlanan binanın girişi toprak üstünde ve üzeri metal-cam konstrüksiyonuyla kaplı.

5. Yıl boyu açık amfitiyatro
Filarmoni binasının bir yanı yıl boyu açık bir amfitiyatronun tek duvarı olarak hizmet verecek. Amfitiyatro filarmoni binasının çatısını da paylaşıyor. Isıyı muhafaza eden çatı sayesinde kışın bile 2 bin 500 izleyici içeride oturabilecek.

6. Ortaçağ sokağı
Zaryadye Parkı'nın inşası sırasında bulunan ortaçağdan kalma arkeolojik kalıntılar bir yer altı geçidinde sergilenecek. Kazılar sırasında bulunan gümüş sikkeler, akçaağaç kabuğuna yazılmış elyazmaları ve ortaçağ silahları sergilenmesi planlanan buluntulardan bazıları.

7. Yeraltı şehri

Parkın toprak üstünde kalan kısmı büyük oranda cam yapılar ve doğa manzaraları enstalasyonlarıyla kaplıyken tesislerin çoğu yerlatında bulunuyor. 7 bin 800 metrekarelik bir medya merkezi, Borodino Savaşı'nın ve 1812 Moskova yangınının izlenebileceği içbükey ekranlı bir 4D sinema salonu, yemek katı, restoranlar, bir otel ve araba parkı tesislerden bazıları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder