Moskova

Moskova

5 Ocak 2018 Cuma

Hayvan hakları ile kış şartları arasında: Rus kadınının kürk ile imtihanı...





Rusya'da yaşayan yabancılar, özellikle de Batılılar gündelik hayata dair pek çok detayı, geleneği, pratiği hem dikkat çekici, hem anlaşılmaz buluyor. Bunların başında da elbette masalsı kış mevsimi ve bu mevsime uyum sağlamış yaşam tarzı geliyor. Ardından, "En sert kış şartlarına dayanıklı kabanlar, paltolar varken bu çağda nasıl bu kadar yaygın kürk giyilir?" sorusu gündeme geliyor.

Batılı, orta sınıfa mensup bir kadını en çok şaşırtan detaylardan biri Rusya'da kürk giyen kadın sayısının çokluğu.

Peki Rus kadınlar maliyeti acımasız fıkralara da konu olmuş bu ürünleri nasıl alabiliyor?

Rusya'da kadınların her şeye rağmen kürk edinmelerinin en önemli sebeplerinden biri bunun kökleri çok eskilere giden bir gelenek olması. Bunu Batı'daki "zenginlik ve üst sınıfa aidiyet göstergesi" olarak Rusya'da nitelemek tek başına cevap değil. Her ne kadar zenginin ve "yoksulun" giydiği kürkler, hayvanların ne kadar nadir ya da yaygın olduğuna bağlı olsa da...

Her şeyden önce  Çoğu Rusyalı kadın soğuk kış mevsiminde kürkten daha iyi bir "üst giyecek" olduğuna inanmıyor. Kürkün altına yalnızca bir tişört giyip sokağa çıkan çok sayıda kadın var. Bu yüzden ayaklara kadar inen bir kürk alabilmek için yıllarca para biriktirenler bile var. Oysa kürk değil de, yerini tutmaya aday bir manto giyilse, altına kat be kat giysiler, kazaklar giymeden dışarıda soğuktan korunmak imkansız sayılıyor. Gerçekten de kürkün doğal ısıtıcılığının yerini tutacak giysi yok gibi. Yani kürk biraz da "Rus kışının mecburiyeti".

Biraz da bu yüzden dünyanın diğer ülkelerinde kürke karşı çıkan hayvan hakları savunucularının sayısı Rusya'da nispeten daha az. Yani kürk kullanımının bu kadar yaygın, hayvan hakları yanlısı gösteri ya da protestoların bu kadar az olduğu başka ülke bulmak zor.

Rus kadınları aynı zamanda kürklerinin "özel" olmasını da seviyor. Sokakta biribirinin aynısı kürk bulmak son derece zor. Kürkte sabit bir modelle "seri üretim" mantığı tutmuyor.

Bir halk deyişi, "bir Rus kadını için en büyük utancın başka bir kadının kürküyle pişti olmak olduğunu" söyler. Sırf bu yüzden kendi kürkünü dikenler de az değil.

Ve de bir espri kürk konu olunca sık sık hatırlanır:

Rus kadın şaşırır: İki böbreği olan bir koca nasıl olur da karısına kürk alamaz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder