Moskova

Moskova

19 Mayıs 2018 Cumartesi

"Orta sınıf' ile yoksullar eşitlendi




Rusya'da kendini "orta sınıf" gelir grubuna dahil eden kişilerin oranı, yoksul olduğunu söyleyenlerin seviyesine yaklaştı. Ulusal Finans Araştırmaları Ajansı tarafından yapılan araştırmaya göre, Rusya vatandaşlarının yüzde 19'u bugün kendisini "orta sınıf" mensubu olarak görüyor.

Business FM'in haberine göre, geçen senenin aynı döneminde ise Rusya halkının yüzde 25'i "orta sınıf" gelir grubuna dahil olduğu görüşündeydi.
Aynı dönemde kendini yoksul olarak gören Rusya vatandaşlarının oranı ise yüzde 16'dan yüzde 20'ye yükseldi.

Araştırmada, beyaz eşya ve mobilya satın alabilen, daha pahalı alışverişler için ise ek kaynağa ihtiyaç duyan kişiler "orta sınıf"a dahil edildi. Kendini "orta sınıf"a ait hisseden anket katılımcılarının yalnızca yüzde 2'si otomobil, daire ve yazlık ev satın alabildiklerini söyledi.

Ankete göre "orta sınıf"ın oranı Moskova ve St.Petersburg'da yüzde 33.

Bu arada Rusya'da resmi verilere göre yoksulluk sınırının altında yaşayan kişilerin sayısında geçen sene az da olsa düşüş kaydedildi. 2016 yılında ülke halkının yüzde 13,3'ü (19,5 milyon kişi) yoksulluk sınırının altındayken, bu oran 2017'de yüzde 13,2'ye (19,3 milyon kişi) geriledi.

Rusya'da 2017 yılının son çeyreği itibarıyla devletin belirlediği yoksulluk sınırı 9 bin 786 ruble. Bu rakam bu yılın ilk çeyreğinde 10 bin 38 rubleye çıkarıldı.

Asgari ücret ise 1 Mayıs 2018 tarihinde 11 bin 163 rubleye yükseltildi.
Rusya’da asgari ücret ile yoksulluk sınırının aynı seviyeye çekilmesini öngören yasa tasarısı Duma’da ilk oturumda onaylamıştı.

Rusya’da yaklaşık 4,9 milyon kişi asgari ücret ile hayatını idame ettiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder